LOADING

Type to search

Hr. Udvandringsminister – Send syrerne hjem!

“Jeg er også udvandringsminister” bedyrede Mattias Tesfaye i et nyligt debatindlæg i Jyllandsposten, og i et interview i Berlingske erklærede han frejdigt “Helt ærligt, du er indvandret til Danmark, og nu har du været på kontanthjælp i mange år. Ville det ikke være i alles interesse, at du tog imod en pose penge, så du kan genetablere livet i dit eget hjemland?” Uanset, at Tesfaye endnu ikke har fremvist konkrete resultater, så er udmeldingen om retningen positiv. Udvandring – eller remigration om man vil – er det, der skal til, hvis der skal være et Danmark i fremtiden. Men hvis Tesfaye virkelig vil være udvandringsminister, så er han nødt til skrue på flere knapper end bare at indkalde fremmede kontanthjælpsmodtagere til kammeratlig samtale for at tilbyde dem penge for at rejse. Et godt sted at starte en seriøs remigrationsindsats, ville være at begynde at hjemsende de mange syriske migranter, der lige nu lever i Danmark på grundlag af asyl.

Sikkert at vende hjem

Flygtningenævnet har i februar besluttet, at det er sikkert at vende hjem til området omkring Damaskus. Dermed er der åbnet op for, at de mange syrere, der har fået asyl i Danmark kan vende hjem. 

For 61% af de indvandrede syrere i Danmark er opholdsgrundlaget asyl, mens det for 36% er familiesammenføring. Ingen fra denne gruppe, der udgør 35.441 ud af de i alt 43.679 indvandrere og efterkommere fra Syrien, har dansk statsborgerskab, hvilket i praksis betyder, at de ikke længere har noget reelt opholdsgrundlag, hvorfor vi med en god portion politisk vilje ville kunne få langt hovedparten af syrerne til at vende tilbage.

Endvidere har mange af disse syrere været i Danmark i forholdsvis kort tid. Jo kortere tid migranter har været i Danmark, jo nemmere er det for dem at vende hjem. Bor man her længe, slår man rødder. Vi har set, hvordan den ene befolkningsgruppe efter den anden, der har fået asyl i Danmark stadig opholder sig her, på trods af at de konflikter, som de angiveligt flygtede fra, for længst er overstået. Hr. Udvandringsminister Mattias Tesfaye har med syrerne en unik mulighed for at undgå at gentage fortidens fejltagelser, ved at påbegynde syrernes udvandring allerede i dag. 

Ikke brug for en pose penge

Hvis man vil sende syrerne hjem, er der ikke brug for lokkemidler i form af penge eller andet. Da der nu er sikre områder i landet, er det blot at ophæve deres asylstatus og bede dem om at forlade landet. Tesfaye kan uden problemer sige pænt tak for denne gang, og påbegynde en proces, hvormed titusindvis af herboende syrere kan rejse hjem. Det kræver alene politisk vilje og handlekraft. 

De kammeratlige samtaler, hvor man tilbyder kontanthjælpsmodtagere penge for at tage hjem, er tidligere blevet anslået til at skulle gøre det muligt for omkring 1000 migranter at vende hjem om året. Det er da fint nok, men det er jo ingenting i forhold til den samlede mængde. Hvis vi sammenligner det med en indsats for at hjemsende syrerne til deres nu sikre hjemland, så de kan genopbygge det, er den positive forskel for Danmark og danskerne til at tage at føle på. 

Vi håber at Hr. Udvandringsminister Mattias Tesfaye vil følge vores opfordring, og vise at at han ikke kun er udvandringsminister af navn, men også af gavn. Skulle ministeren mangle yderligere inspiration til, hvordan han kan leve op til sin nye titel, så anbefaler vi ham at tage et kig på vores hæfte “30 forslag for remigration og til fremme af dansk identitet”.

Tags: