LOADING

Type to search

Kommentarer

Stærke forbindelser mellem Socialdemokratiet og Erdogan-moske i Ballerup

Musa Kekec i Kommunalbestyrelsen. Foto:Musa Kekec Facebook.

Et fremtrædende medlem af Socialdemokratiet i Ballerup har tætte relationer til den nye Erdogan-moske i Ballerup. Musa Kekec har tidligere været i søgelyset på grund af hans forbindelse til den tyrkiske diktator – nu viser det sig, at han også har været aktiv i foreningen bag moskeen. Der er desuden tegn på, at den nye moske bygges med økonomisk støtte fra Erdogan-styret.

Læs historien om den nye Erdogan-moske forklædt som kulturhus i Ballerup her.

Aktiv i Erdogan-styrets forening

Uddrag fra tale holdt af Erdogan på YTB’s website. Websitet drives af den tyrkiske stat.

Musa Kekec, der er kommunalbestyrelsesmedlem for Socialdemokratiet i Ballerup, formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget og medlem af Økonomiudvalget, har en tæt forbindelse til Tyrkisk Kulturforening, der står bag den nye moske. Han optræder nemlig på listen over tidligere bestyrelsesmedlemmer for foreningen.

Musa Kekec blev i 2017 omtalt i en artikel hos Zetland. Artiklen navngav en række herboende tyrkiske lokalpolitikere, der havde udvist støtte til Erdogan. Af artiklen fremgår det, at Musa Kekec på det tidspunkt var det tyrkiske agentur for tyrkere i udlandet, YTB’s repræsentant i Danmark, og at han havde deltaget i et møde, hvor præsident Erdogan talte.

Således beskrives Musa Kekec på Ballerup Kommunes hjemmeside.

Hos Zetland beskrives YTB således:

”YTB hører direkte under det tyrkiske premierministerium og blev etableret for at skabe positive forandringer for borgere med tyrkisk baggrund rundt om i verden. Med tiden er YTB imidlertid også blevet en statsorganisation, der styrer lobbygrupper, som udbreder Erdoğans autoritære linje i Europa. Det konkluderer forskeren Baher Baser fra Coventry University, der blandt andet har undersøgt YTB.”

Musa Kekec udtalte dog dengang, at ”han under mødet i Ankara “slet ikke” blev præsenteret for noget, der kunne tyde på, at YTB var en del af den tyrkiske regerings lobbyindsats i Europa.”.

Kender man lidt til YTB virker det dog ret usandsynligt. I følge Deutsche Welle er YTB tæt forbundet med Union of European Turkish Democrats (UETD), som er en organisation, der varetager lobbyarbejde for den tyrkiske regering og Erdogans AKP-parti i Europa. YTB og UETD arbejder tæt sammen for at fremme Erdogans indflydelse i Europa.

Således er der tale om et ledende medlem af Socialdemokratiet i Ballerup med forbindelser til både foreningen bag moskéen og Erdogan-styret.

Musa Kekecs hustru, Mila Kekec er i øvrigt formand for Socialdemokratiet i Ballerup.

Statsstøtte fra Tyrkiet?

Der er også noget, der tyder på at den nye moske bygges med statsstøtte fra Tyrkiet. Således skriver medlem af Socialdemokratiet og formand for Teknik- og Miljøudvalget, Helle Hardø Tiedemann, i gruppen ”Mit Ballerup, Skovlunde Og Måløv – Gruppen for lige præcis DIG” på Facebook:

”Lidt facts uden følelser
Det er ikke endnu et kulturhus/Moske. Huset er en erstatning for en moske i Jonstrup som ligger uhensigtsmæssigt i et villakvarter. Den tyrkiske forening har købt en grund og er i gang med at bygge. Kommunen sagsbehandler.

Vi har mange religioner i byen og både Templer og Moskeer. Alle borgere har ret til at dyrke deres religion og til at have deres sted til det, når de selv betaler. Når Danmark får bygget en kirke så er der statstilskud. Når tyrkerne bygger en moske er der statstilskud.

Det her er det vi ved og intet andet.”

Adspurgt om, hvor statsstøtten kommer fra, svarer Helle Hardø Tiedemann: ”Tyrkiet”.

Hvis dette er rigtigt, er der dermed tale om at den tyrkiske stat direkte finansierer en ny Erdogan-venlig moske i Ballerup. Givet at Diyanet både i Danmark og andre europæiske lande har anvendt moskeerne til at sprede Erdogans politiske budskaber, og til at spionere på herboende tyrkere, der er modstandere af Erdogans, finder vi at det er dybt kritisabelt, at Ballerup Kommune har tilladt, at man etablerer en Erdogan-moske uden at oplyse borgerne om dette.

Facebookside er pludselig fjernet

Siden vi skrev historien om den hemmelige moske, der hidtil har gået under den mere spiselige betegnelse ”kulturhus”, er der sket meget. Den Facebook-side, Cami Ballerup, hvor man viste fremskridt med moskeen og samlede penge ind, er blevet fjernet . Vi finder at det er et pudsigt sammenfald, at siden, der har været aktiv i månedsvis nu er væk.

Opdatering: Siden Cami Ballerup er nu tilbage. Den er blevet gennemgået grundigt og der er blevet fjernet opslag og billeder, hvor kulturhuset omtales som moske.

Tolgay Bozkurt stod angivet som formand i går. Det er nu fjernet. I kolonnen til højre ser man Musa Kekecs navn anført under tidligere bestyrelsesmedlemmer.

Tolgay Bozkurt, som vi også omtalte som formand for foreningen, har nu fået fjernet sit navn fra Diyanets side. Det optræder der slet ikke mere. Vi har dog et screenshot, hvor man tydeligt kan se, at han indtil i går optrådte som formand for foreningen. Bozkurt stod i 2015 for et nationalistisk og militaristisk arrangement, der fejrede Tyrkiets martyrer.

Vi finder, at det er mere end uheldigt, at der så tæt en forbindelse mellem Socialdemokratiet i Ballerup og den Tyrkiske Kulturforening, når nu det er Ballerups socialdemokratiske borgmester, der har stået for salget af grunden til foreningen. Ligeledes synes vi, at det er uacceptabelt, at den tyrkiske stat giver støtte til opførelse af moskeer på dansk jord, der kontrolleres af Erdogan-styret.

Læs mere om moske-byggeriet i Ballerup her.
Læs om Diyanet her.

Tags: