LOADING

Type to search

Østrig forbyder lovlige organisationers symboler – begyndelsen på enden for det østrigske demokrati

Den 7. juli vedtog alle partier i det østrigske parlament på nær FPÖ et forbud mod en række politiske organisationers symboler. Symbolforbudet gælder voldsomme jihadistiske organisationer og grupper, der har udøvet terror, som Islamisk Stat, Al Qaeda, Hizbollah og PKK, men nu har man valgt at tilføje to ikke-voldelige organisationers symboler til listen. Det ene er den Østrigske Identitære Bevægelses symbol, og det andet er den indvandringskritiske borgerbevægelses Die Österreichers symbol. Helt lovlige og ikke-voldelige organisationer, som altså nu ikke længere må anvende deres symboler, selv om de som organisationer ikke er forbudt i Østrig.

Med Kurz’ velsignelse

Sebastian Kurz’, der i mange år var højrefløjens darling, har vist sig at modarbejde patrioter i Østrig. Under foregivelse af at være ”hård mod islam”, har hans styre længe ført en krig mod de patrioter, der har vovet at kritisere ham. Da han indgik i regering med De Grønne, der er et ekstremt venstreorienteret parti, blev der eksplicit skrevet i grundlaget, at man havde til hensigt at forbyde den identitære bevægelse. Da dette ikke er muligt, eftersom det er en fuldt lovlig organisation, så vælger man at forbyde organisationens symboler, for derved at forsøge at lave et de facto forbud uden at gå rettens vej, som man tidligere har forsøgt ad flere omgange.

Nu forbyder man således symboler på en demokratisk bevægelse, der benytter sig af ikke-voldelige midler, præcis på samme måde som venstreorienterede har gjort i årevis. Når det er højrefløjen, der gør det, mødes det dog ikke med samme storsind og tolerance. I stedet sidestilles den identitære bevægelse med morderiske islamiske grupper. Det kan ikke blive mere grotesk.

Mange forsøg på at kriminalisere

Tidligere er der blevet rejst tiltale mod den identitære bevægelse for at være en ”kriminel organisation”. Man forsøgte at anvende love mod organiseret kriminalitet på baggrund af at gruppen havde malet med kridt på vejen, solgt klistermærker på nettet og for nogle år siden var trængt ind under en venstreorienteret teaterforestilling og havde afbrudt den.

Østrigs Identitære Bevægelse blev frikendt ved to retsinstanser for disse anklager, men det betød ikke at de slap for yderligere chikane. Gruppen blev udsat for grundige finansielle undersøgelser, men heller ikke her fandt man noget man kunne bruge mod de identitære, og de gik pure fri. Lederen af de østrigske identitære, Martin Sellner, blev undersøgt for forbindelser til terror, fordi terroristen fra Christchurch havde doneret penge til ham længe inden han begik sin terrordåd. Her blev undersøgelsen stoppet, fordi der heller ikke her var noget at komme efter.

På denne måde, har man fra statslig side forsøgt med alle midler at lukke den identitære bevægelse ned i Østrig, men uden held. På trods af dette, forsøger man sig nu med denne svinestreg, der må siges at være et demokratisk problem. For hvis organisationer i dén grad er blevet undersøgt for både det ene og det andet, og er blevet frikendt gang på gang, med hvad ret kan man så forbyde deres symboler, og på den måde reelt lave et forbud mod organisationen?

Ingen kritik fra udlandet

Selv Amnesty International, der jo ellers ikke ligefrem plejer at gå i brechen for organisationer på højrefløjen, har været ude og kritisere dette symbolforbud. Men kritikken fra de andre lande i EU hører man intet til. Vi ser i disse dage, hvordan Ungarn og Polen kritiseres for at være udemokratiske, men når lande som Østrig og Frankrig på tvivlsomt grundlag farer frem mod patriotiske bevægelser, så hører vi ikke nogen beklage sig over demokratiets tilstand i de lande.

Demonstration

I Østrig har de identitære aktivister for længst ændret deres organisering. Ligesom de ikke anvender det snart forbudt lambda-symbol i særlig høj grad. Det har været nødvendigt for at kunne slippe for Kurz’ voldsomme anti-patriotiske repression. Aktivisme er der naturligvis stadig meget af, og de identitære grupper vokser i disse dage. Uretfærdigheder har det med at motivere folk til at blive aktive.

Man kan ikke slå en idé ihjel, heller ikke ved at forbyde et symbol. Symbolet er ikke bevægelsen, det er derimod aktivisterne og de idéer, som de står for. Således sætter det heller ikke en stopper for identitær aktivisme i Østrig.

D. 31. juli er der stor demonstration i Wien. Dette er dagen før symbolforbuddet træder i kraft, og således den sidste dag, hvor lambda-symbolet er lovligt i Østrig. Her er alle velkommen til at møde op og vise, at patrioter ikke kan stoppes.

Kampen for et Europa, hvor vi selv bestemmer, fortsætter.

Tags: