LOADING

Type to search

Presse

Berlingske sjusker sig igennem artikel om Generation Identitær

Berlingske bragte den 5.august i bedste tabloidstil en insinuerende artikel om Generation Identitær skrevet af de to grønne ”journalister” Simon Valeur og Anna Gottschalck. I artiklen blev Generation Identitærs aktiviteter beskrevet som ”gemt bag et slør af interne anliggender”, og det åbne arrangement som den franske afdeling af Generation Identitær afholder hvert år, nemlig vores sommeruniversitet, beskrevet som en træningslejr.

Valeur kontaktede os allerede i maj, hvor han fik mulighed for at afholde et langt interview med vores talskvinde. Valeur påstod på daværende tidspunkt, at det drejede sig om en fænomenshistorie om GI. Interviewet blev ikke bragt dengang, muligvis fordi det var svært for Valeur at finde en vinkel, der var sensationalistisk nok. Han kontaktede os derefter et utal af gange og fik supplerende interview, indtil vi måtte sige nej til hans henvendelser. Det var en noget usædvanlig og amatøragtig fremgangsmåde, der tyder på at Valeur har haft svært ved at finde de skyts han ledte efter, eftersom han tydeligt havde til hensigt at skrive en negativt vinklet historie. Derfor kom det heller ikke bag på os, at artiklen var af så ringe kvalitet, da den langt om længe blev udgivet.

Sommeruniversitetet – Hvad er det egentlig?

I modsætning til hvad Valeur skriver, så er programmet for sommeruniversitet frit tilgængeligt. Det kan findes på den franske afdeling af Generation Identitærs kanaler, hvilket åbenbart er undsluppet hans skarpe journalistiske evner. Sommeruniversitet forløber i år fra den 6-11. August, og på programmet er ”fællesskab, sport, foredrag og aktivisme”. Sommeruniversitetet har i år et græsk tema, som dækker filosofi fra Homer til Aristoteles. Der bliver holdt foredrag og diskussioner om politik og europæisk kultur, der bliver dyrket sport (også kampsport, ja), der bliver delt erfaringer omkring aktivisme og om aftenen mødes aktivister fra hele Europa omkring lejrbålet og spiller og synger deres hjemlandes sange for hinanden.

Sommeruniversitetet er ikke en træningslejr, men et sted hvor aktivister kan blive klogere på politik og filosofi, og lære hinanden at kende på tværs af europæiske grænser. Vi dyrker sport både når vi er på sommeruniversitetet og i vores hverdag, fordi vi mener, at det er en værdi at holde sig sund, ligesom vi læser bøger, fordi det er godt at lære noget nyt. Enhver person mellem 16-30 år kan søge om at komme med på sommeruniversitetet. Herhjemme kender man sommeruniversitetskonceptet fra CEPOS Akademi, der desværre ikke dyrker sport, men kun har foredrag. De kunne ellers godt trænge.

Den omtalte træning i masseanholdelser, er slet ikke træning i masseanholdelser. Det er derimod træning i at lave sit-down protester. En protestform man kender fra f.eks. den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. Du kan selv se et kort klip med træningen her:

Og her kan du så se, hvordan det rent faktisk gik for sig, da man brugte denne fredelige aktionsform i Calais:

Hvert år bliver der lavet en video som bliver publiceret på internettet, hvor enhver kan se, hvad der foregår på sommeruniversitetet. Du kan selv finde dem på Youtube.

Ingen politik – men meget ”ekspert”

Valeurs amatørisme præger hele artiklen. Vores politiske synspunkter er stort set ikke nævnt, og når de er, er det decideret forkert. F.eks. omtales vi som ”indvandrerkritiske”, hvilket vi ikke er. Vi er kritiske overfor masseindvandring, men ikke overfor den enkelte indvandrer. Dette fremgår tydeligt af vores hjemmeside. Ligeledes påstås det, at ”målet for bevægelsen er at ændre på den måde vi taler om og opfatter indvandrere”. En komplet usandhed, da indvandrere slet ikke er mål for vores politiske arbejde.

I det hele taget anvendes meget lidt materiale fra det interview vi gav og fra vores hjemmeside. Til gengæld fylder Rikke Louise Peters, en ”ekspert”, der påstås at have ”forsket i Generation Identitær” allermest i artiklen. Vi har i Generation Identitær aldrig haft kontakt med denne Peters, og så vidt det vides, har hun heller ikke haft kontakt med andre GI afdelinger. En gennemgang af hendes akademiske publikationer viser ingen forskning i Generation Identitær. Ligeledes er der ingen af de emneområder på hendes hjemmeside, som hun har forsket i, der har at gøre med Generation Identitær. Vi står gerne til rådighed for forskere, og derfor har vi skrevet til Rikke Peters og tilbudt hende at hun kan tage kontakt, hvis vi skal hjælpe hende med at blive klogere på vores arbejde, eller hvis hun kan pege os i retning af den forskning hun allerede har lavet på området.

Kendte venstreradikale

Den sparsomme anvendelse af Generation Identitær som kilde og den meget rundhåndede anvendelse af en ”ekspert”, der ikke har publiceret noget som helst om det emne som Berlingske fremstiller hende som ekspert i, viser blot Valeurs desperation for at vinkle historien negativt. Et andet tegn på dette er anvendelsen af den venstreradikale hjemmeside Redox som kilde. Redox har stort set ikke været anvendt som kilde af seriøse medier siden de havde en stor sag, hvor en af grundlæggerne ulovligt hackede sig til information, og blev dømt for grov vold mod en politisk modstander på en bodega på Nørrebro. Har man brugt Redox som kilde, har man diskvalificeret sig selv som journalist.

Generelt bærer artiklen præg af et forsøg på mistænkeliggørelse. F.eks. når de skriver ”I Danmark har der angiveligt ikke været voldstilfælde…” – Nej, det har der naturligvis ikke, da vi er en fredelig organisation. I samme artikel beskrives tidligere at ”Midlet er Greenpeace-lignende protestaktioner…” hvilket er helt korrekt og rammende. Berlingske burde holde sig for god til at anvende den slags insinuerende sprog. Simon Valeur er i øvrigt angiveligt hverken kleptoman eller sortbørshaj. Så er det jo sat på plads, ikke sandt.

Spøg til side. Det er selvfølgelig under al kritik, at Berlingske ikke har en redaktør, der sætter en stopper for sådan et makværk af en artikel. Vi håber naturligvis at Berlingske vil rette deres fejl, og i øvrigt oppe deres journalistiske standarder i fremtiden.

Tags: