LOADING

Type to search

DR retter løgne om Generation Identitaire – en måned senere

D. 29. januar bragte Danmarks Radio en artikel om den franske regerings ønske om at forbyde Generation Identitaire. Artiklen indeholdt både forkerte oplysninger, og halve sandheder, der var med til at give et forkert indtryk af den identitære bevægelse. Samme dag skrev vi en klage til dem, og først d. 26. februar fandt Danmarks Radio det rimeligt at rette deres usandheder. Vi var desværre nødt til både at true dem med Pressenævnet og advokat før de overhovedet gad at svare os.

Ikke desto mindre er det nu lykkedes at få rettet artiklen, der indeholder følgende fabrikerede oplysninger fra Danmarks Radios korrespondent i Frankrig, Stephanie Surrugue:

“Gennem årene har de tilbageholdt og også fået dømt flere medlemmer af bevægelsen for at opildne til racehad og til vold.”

Dette er en meget grov beskyldning, og det er da også noget Surrugue har opdigtet. Vi klagede over en lignende påstand i P1, som blev sendt d. 29. januar og dér blev det rettet samme dag. Men redaktionen på DR Nyheder ventede næsten en måned med det.

Sellner og forbindelse til terror?

Endvidere indeholdt artiklen en sektion om Martin Sellner og den østrigske identitære bevægelse under overskriften “Forbindelse til terror”. Ingen steder stod der, at den østrigske stat havde undersøgt om Sellner og IBÖ havde forbindelse til terror, og havde droppet videre undersøgelser, da det var en fuldstændig grundløs antagelse. Der var med andre ord ingen forbindelse.

Artiklen er nu rettet og har fået følgende ledsagende tekst i bunden:

Rettelse: Artiklen er blevet opdateret den 26. februar 2021, da den indeholdt flere fejl.

Det fremgik af artiklen, at flere medlemmer af det franske Generation Identitær var blevet retsforfulgt og dømt for at opildne til racehad og vold. Men det er ikke korrekt.

Der er blevet afsagt domme for blandt andet racediskrimination mod flere personer, der sympatiserer med bevægelsen, men de er blot sympatisører – og altså ikke medlemmer – af den franske del af Generation Identitær. De pågældende personer er derimod knyttet til en anden fransk identitær bevægelse kaldet Citadelle. De medlemmer af Generation Identitær, der har fået domme for at opildne til racehad, er efterfølgende blevet frifundet ved appelsager.

Derfor er følgende citat af DR’s internationale korrespondent Stéphanie Surrugue blevet fjernet fra artiklen:

“Gennem årene har de tilbageholdt og også fået dømt flere medlemmer af bevægelsen for at opildne til racehad og til vold.”

For klarhedens skyld er der tilføjet en faktaboks til teksten, der redegør for de franske myndigheders forsøg på retsforfølgelse af medlemmer af Generation Identitær og andre identitære aktivister.

Derudover er det tilføjet teksten, at det østrigske politi indledte en efterforskning af en eventuel forbindelse mellem gerningsmanden til terrorangrebet i Christchurch og den østrigske leder af Generation Identitær, men at efterforskningen efterfølgende blev nedlagt.

Husk: man skal ikke finde sig i pressens løgne.

Tags: