LOADING

Type to search

Aktivisme

Sommeruniversitet 2018


Hvert år afholder Generation Identitaire i Frankrig et sommeruniversitet. En ugelang lejr, hvor unge fra hele Europa kan lære om aktivisme, politik, filosofi, dyrke sport og lære hinandens kulturer at kende. En af de danske aktivister fra Generation Identitær, der var afsted, fortæller her om, hvad der egentlig foregår på sådan en lejr.

Inden sommeruniversitets start mødtes vi med aktivister fra såvel Frankrig som andre europæiske lande i Lyon. Generation Identitaire har et klubhus i byen, hvor vi overnattede. Dagen efter kørte vi alle til selve sommeruniversitetets lokalitet, i en lille, fransk by. Vi var på forhånd delt ind i hold på tværs af nationaliteter. Holdene havde navne efter personer fra oldtidens Grækenland, som fx Homer, Leonidas, etc. Netop det gamle Grækenland var tema for dette års sommeruniversitet. Holdene bar t-shirts i hver sin farve. Desuden fik hver deltager udleveret en personlig mappe med noter til forelæsningerne.

Første aften var der mulighed for at lære de andre på ens hold at kende, og præsentere sig for andre deltagere i universitetet. Der blev spillet musik og danset og sunget til franske folkesange – Fantastisk god stemning.

Dagen derpå gik det løs med det egentlige program. Hver dag startede ens; med morgenmad kl 7. Derefter var der morgensamling, hvor vi fik udleveret dagens program. Om morgenerne var der først sport. Vi var opdelt i hold på fire forskellige niveauer, og fik god instruktion i selvforsvarstræning. Vi trænede parvis, med skiftende partnere, hvilken betød at vi hurtigt lærte hinanden at kende – det var både sjovt og fysisk udfordrende.

Derefter blev der afholdt forelæsninger. Eftersom temaet var det antikke Grækenland, hørte vi om myter og idéer fra den tid – og hvordan disse har relevans i dag. Eksempelvis hørte vi på førstedagen om slaget ved Thermopylæ, hvor græske bystater stod sammen mod de invaderende persere; meget som vi mener, at de europæiske lande bør gøre i dag for at beskytte Europa. Herefter gav en af de franske grundlæggere af GI en forelæsning om Homers Iliade, med fokus på Odysseus, og hvordan hans oplevelser kan tolkes ind i nutiden. Noget af det, der var særligt interessant for mig på disse seminarer, var at høre om hvordan kombinationen af kristendommen og hedenskab fra det gamle Grækenland har været med til at forme store dele af Europa, som vi kender det i dag.

Pensum vekslede mellem teori og praksis, og handlede om alt fra politisk teori til opsætning af plakater. Blandt andet blev vi undervist i at kunne identificere konspirationsteorier, som jo er udbredte i dag. Vi blev introduceret til Platons og Aristoteles’ filosofi samt nyere tænkere som Rosseau og Locke. Vi skulle løbende planlægge en politisk kampagne med udgangspunkt i pensum fra seminarene. Disse præsenterede vi til sidst i plenum, hvor de efterfølgende blev diskuteret. Det var meget lærerigt, at udveksle idéer med aktivister fra andre lande, og høre om deres erfaringer og oplevelser. Spændende, åbne og dybe debatter.

Hver aften var der fællessang om bålet. Vi fik udleveret en sangbog med sange fra forskellige lande, og alle lande blev inviteret til at synge en sang fra deres hjemland. Vi valgte at synge ”I alle de riger og lande” – Mere dansk bliver det næppe.

Den sidste aften blev der dækket op til fest. Alle havde taget specialiteter med fra deres lande og egne, som blev delt ud. Vi havde blandt andet taget Gammel Dansk med. Så blev der ellers sunget og festet, og taget ordentlig afsked med sommeruniversitetet.

På hjemrejsedagen, var vi omkring 200 aktivister fra ti lande, der gennemførte en manifestation udenfor justitsministeriet i Grenoble. ”Justice pour Adrien” – i solidaritet med en ung mand, der for nyligt var blevet dræbt af indvandrere, da han forsøgte at beskytte sine venner mod dem. Den slags drab er noget, der desværre sker ofte i Frankrig. Manifestationen forløb roligt, og der var god kontakt med politiet, som holdt sig i baggrunden, og lod os gennemføre aktionen, uden at de blandede sig. De kendte tydeligvis til GI, og vores ry for fredelige aktioner.

Sommeruniversitet var en stor oplevelse. Både fællesskabet med de mange aktivister fra andre lande, undervisning på et højt plan og de fysiske udfordringer, har været utroligt givende. Jeg kan kun opfordre andre til at tage med, hvis de får chancen.

Se hvordan du kan blive aktiv i Generation Identitær.

Tags: